Translate

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγός της Νεωτέρας Μελισσοκομίας - Γεώργιος Τριβιζάς, Επανέκδοση

Εξώφυλλο
Ενθουσιάζομαι όταν ένα βιβλίο επανακυκλοφορεί. Όταν για πολλές δεκαετίες είναι καλά κρυμμένο στο συρτάρι και το σκονίζει η λήθη και ο χρόνος και ξαφνικά... εμφανίζεται μπροστά σου! Ευτυχώς οι επανεκδόσεις βιβλίων μας δίνουν τη δυνατότητα να κρατάμε στα χέρια μας βιβλία που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να τα διαβάσουμε. Ο Οδηγός της Νεοτέρας Μελισσοκομίας είναι ένα βιβλίο (το τρίτο βιβλίο που διάβασα όταν ξεκίνησα τη μελισσοκομική μου μελέτη) το οποίο το κατέχω σε διάφορες εκδόσεις των τελευταίων σχεδόν εκατό και πλέον χρόνων.
Αχρονολόγητη έκδοση
Τα κείμενα του Γεωργίου Τριβιζά αναβιώνουν μέσα από τις σελίδες όπως ακριβώς εκδόθηκαν το 1948 στην τέταρτη έκδοση του. Μου άρεσε που ήταν vintage (πολύ έξυπνο εκ μέρους του εκδοτικού οίκου) και αυτό προσδίδει τιμές στο συγγραφέα.
Θα το πρότεινα σε μελισσοκόμους νεοεισερχόμενους που έχουν όμως όρεξη για διάβασμα και υπομονή καθώς ο Οδηγός είναι ένα από τα βιβλία που γράφτηκε και για νέους μελισσοκόμους. Εκείνη την περίοδο οι τότε Δάσκαλοι της μελισσοκομίας προσπαθούσαν να  εκπαιδεύσουν και τους ήδη έμπειρους μελισσοκόμους για την ομαλή μετάβαση τους από τις εγχώριες κυψέλες (κουβέλια, κοφίνια, βρασκιά κλπ) -τότε τις ονόμαζαν πρωτόγονες- σε κυψέλες Langstroth κατ' εντολή του Βασιλιά Γεωργίου.
5η έκδοση από τον εκδ. οίκο Σαλίβερου
Θα ρωτούσε κάποιος αν μέσα στον Οδηγό υπάρχουν και ξεπερασμένες μέθοδοι. Θα απαντούσα ναι, όμως αυτό δεν μειώνει καθόλου την αξία του βιβλίου και το κάνει περισσότερο απολαυστικό καθώς είναι γεμάτο με ιστορικά στοιχεία της τότε μελισσοκομίας και των τρόπων που μεθοδικά αντλούσαν το μέλι από τις κυψέλες χωρίς να τις φέρνουν στα πρόθυρα λιμοκτονίας. Συσκευές, εργαλεία αναδύονται από το βυθό του χρόνου στη μελισσοκομική επιφάνεια των πυκνογραμμένων σελίδων του Οδηγού.
Η εξέχουσα και πολυτιμένη προσωπικότητα του Κερκυραίου Γ. Τριβιζά αντανακλά στις σελίδες του Οδηγού. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, δεν πρέπει να λείπει από καμιά μελισσοκομική βιβλιοθήκη!

Για εσάς που γράφετε κείμενα σε μορφή greeklish (γκρεεκλις) ευκαιρία να εξασκηθείτε στα πραγματικά Ελληνικά.


Τίτλος: Οδηγός της Νεωτέρας Μελισσοκομίας
Συγγραφέας: Γεώργιος Τριβιζάς
Εκδοτικός οίκος: Pelekanos Books
ISBN: 978-960-400-817-9

http://www.e-pelekanos.gr/detail.php?cid=&id=72

Οι φωτογραφίες είναι από την προσωπική μου βιβλιοθήκη.

2 σχόλια:

  1. ο Τριβιζας ηταν δασκαλος του πατερα μου. εχω πολλα βιβλια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόφορε τυχερός ο πατέρας σου, τυχερός όμως κι εσύ για την κληρονομιά και την τέχνη που σου κληρονόμησε. Έχω κι εγώ αρκετά βιβλία του Τριβιζά. Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις μια λίστα με αυτά στο mail του blog minoanbee@yahoo.gr Έχω επισκεφτεί δυο φορές το υπέροχο νησί σας και ελπίζω να το επισκεφτώ μελλοντικά ξανά.

      Διαγραφή