Translate

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Τρύγος στο(ν) Πεύκο 2016

Η χρονιά φέτος ήταν αποκαρδιωτική. Πολλοί ερασιτέχνες μελισσοκόμοι δεν πήραν καθόλου μέλι, κάποιοι νεοεμφανιζόμενοι μόλις έπεσε η αυλαία της μη νεκταροέκκρισης ξεπούλησαν όσο-όσο τα ακριβοπληρωμένα τους όνειρα και τις ελπίδες καθώς ανακάλυψαν πως δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της μελισσοκομίας. Ποιός φταίει για αυτούς νομίζω πως γνωρίζουμε όλοι... αρκετοί επαγγελματίες πήγαν μέτρια έως καλά και λίγοι από αυτούς πήγαν πολύ καλά κυρίως στα Νότια και στα δυτικά του Νησιού.
Προσωπικά πήγα πολύ καλά αν αναρωτιέστε για τη δική μου χρονιά. Σε αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλαν κάποιες στρατηγικές επιλογές που έκανα στα μέσα Φεβρουαρίου δικαιώνοντας τις αποφάσεις που έλαβα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου έλαβα την απόφαση να μην κυνηγήσω καθόλου το φετινό θυμάρι. Ομολογώ πως ήταν μια ριψοκίνδυνη απόφαση καθότι αυτή η απόφαση θα καθόριζε όλη την εξέλιξη του μελισσοκομείου μου. Οι λόγοι που με έκαναν να πάρω αυτή την απόφαση ήταν καίριας σημασίας και ουσίας.
Η ανομβρία, η αύξηση του μελισσοκομείου και η πρωιμότητα της εφετινής χρονιάς άμβλυναν τη λαχτάρα μου για θυμαρόμελο και επικράτησε η λογική... ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Στα μέσα του Φεβρουαρίου έλαβα την απόφαση να μην κυνηγήσω καθόλου το θυμάρι. Τελευταία βροχή κάπου εκεί γύρω στις 17 του μήνα και με λίγες βροχοπτώσεις καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Εκεί γύρω λοιπόν ξεκίνησαν και οι πρώτες τροφοδοτήσεις για να κόψω παραφυάδες και να κάνω βασιλοτροφία. Ο καιρός για τα δεδομένα του αρκετά ξηρός, σύννεφα άνυδρα, ατμόσφαιρα στεγνή. Σου έγδερνε το λαιμό σαν να επιζητούσε να ξεδιψάσει από τη δική σου δίψα.
Στα μέσα του Απρίλη γονιμοποιούνται όλες οι μάνες κι έτσι είχα όλο το χρόνο μπροστά μου για να αναπτύξω το μελισσοκομείο μου και να πάω στο Πεύκο (1ο και 2ο βάρεμα) όσο το δυνατόν με δυνατό μελισσοκομείο.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρω πως, ο πολύ καλός μου φίλος Αλέξανδρος από το Ρέθυμνο μου χάρισε 8 σμήνη με τις κυψέλες τους συν 2 άδειες. Τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ μέσα από αυτό το blog καθώς μου τις εμπιστεύτηκε και πραγματικά προσπαθώ να μην τον απογοητεύσω για αυτή την επιλογή του. Αν και τα μελισσάκια του ήταν εξαντλημένα, τα αναστήσαμε με πολύ φροντίδα.
Πως άλλωστε να μην τα φροντίσω αφού αυτός ο άνθρωπος είναι από τους κύριους υπαίτιους που μου αφύπνισαν ξανά το πάθος μου για τα έντομα και συγκεκριμένα για τις μέλισσες;
Οπότε Αλέξανδρε, φίλε μου, η τιμή και η εμπιστοσύνη που έδειξες στο πρόσωπό μου δεν μπορεί να ανταποδοθεί με λίγα βάζα μελιού. Κλείνω την παρένθεση.
Έχουμε φτάσει στα μέσα του Ιούνη και εκεί που θα έπρεπε ο Θύμος να κάνει θαύματα μας μετατρέπει σε θύματα του! Η ξέρα καίει τα πάντα. Ενώ ο Θύμος έχει ανθοφορία μέλισσες δεν έχει πάνω του! Μόνο άλλους άγριους επικονιαστές. Τα μελίσσια κάνουν κοιλιά και όλοι χορεύουμε το χορό της βροχής μπας και μας λυπηθεί κανείς εκεί πάνω και ρίξει καμιά στάλα. Του κάκου...
Έχουμε φτάσει στα τέλη του Αυγούστου λίγο πριν το Πεύκο, προετοιμάζουμε τα μελίσσια που θα ανέβουν στο βουνό, Αφαίρεση κηρηθρών, σφίξιμο, γυρεόπιτες (φέτος έκανα μια συνταγή!) που εκτίναξαν τη γέννα όμως δεν είμαι σίγουρος αν έφταιγε η ίδια η συνταγή ή το σφεντούρι (Urginea maritima) που όπου υπήρχε γινόταν πάρτι από τα κορίτσια. Θα την επαναλάβω ξανά και όταν βγάλω ασφαλή συμπεράσματα θα σας την παρουσιάσω.
Παρεπιπτόντως από προσωπικές παρατηρήσεις στο σφεντούρι μέλισσες πατάνε όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη από γύρη. Έχω καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα γιατί ενώ περιμετρικά του μελισσοκομείου μου υπάρχουν πάρα πολλά σφεντούρια δεν πήγαινε καμιά μέλισσα. Προτιμούσαν άλλες πηγές γύρης. Το ίδιο βέβαια δεν συνέβαινε και στο βουνό λίγο αργότερα όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμιά πηγή γύρης. Για την ιστορία η γύρη που συλλέγουν από το σφεντούρι έχει χρώμα κίτρινη. Πολλοί μελισσοκόμοι μπερδεύουν το σφεντούρι με τον ασφόδελο (asphodelus aetivus). Δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Μοιάζουν λίγο αλλά μέχρι εκεί. Το πρώτο ανθίζει την άνοιξη δίνοντας γύρη κίτρινου χρώματοε ενώ το δεύτερο ανθίζει την άνοιξη δίνοντας γύρη πορφυρόχρωμη (κόκκινη).
Είναι αναγκαίο στο Πεύκο τα μελίσσια να υποστηρίζονται με γυρεόπιτες. Καλό θα είναι αν χρησιμοποιούμε σόγια να μην είναι γενετικά τροποποιημένη. Στη φωτό έγινε ένας μικρός χαμός μόλις πήραν χαμπάρι τα κορίτσια πως υπάρχει πρωτεΐνη. 
Πραγματοποιήθηκαν δύο τρύγοι στο πρώτο βάρεμα. Στον πρώτο τρύγο πολλά μέλια. Στο δεύτερο μια από τα ίδια. Ιδιαίτερα στο 2ο τρύγο ήμουν προετοιμασμένος να κάνω θεραπεία με οξαλικό οι γόνοι είχαν επεκταθεί απροσδόκητα πολύ με αποτέλεσμα να λάβει αναβολή η θεραπεία. Έγινε αργότερα όταν τα κορίτσια κατέβηκαν στα χαμηλά.
Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, προετοιμαζόμασταν για το δεύτερο βάρεμα μας χτύπησε την πόρτα μια απροσδόκητη επισκέπτρια από τα ξένα... Άκουγε στο όνομα Νοσεμίαση η Ασιατική. Ευτυχώς την ξεπροβοδίσαμε από το σπιτικό μας με κλωτσιές. Ευτυχώς την πήραμε χαμπάρι νωρίς κι έτσι έγινε επεμβατική θεραπεία νωρίς χωρίς μεγάλες απώλειες. Μόνο 2 μελισσάκια τα οποία χαροπαλεύουν. Μάλλον δεν θα τη βγάλουν καθαρή παρόλο που τα έχω στη Μ.Ε.Θ.
Άντε και του χρόνου με υγεία!


ΠΗΓΕΣ:
http://galifabee.blogspot.gr/

Βιβλία:
Τροφή και Στέγη για τα Μελίσσια μου, Καρακούσης Δημήτρης, εκδ. Αθ. Σταμούλης 2014
Πρακτική Μελισσοκομία, Α. Θρασυβούλου, εκδ. Μελισσοκομική Επιθεώρηση, 2012




6 σχόλια:

  1. Ανάθεμα τονε για Θύμος θυμό που τον επροκάλεσε εφέτος!
    Γιώργη επρόλαβες και την έσαξες τη χρονιά, πάντα τέτοια!
    Ο Αλέξανδρος από το Μαρουλά;
    Ίσως κατέβω τον άλλο μήνα να τα πούμε από κοντά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλη όχι αυτός ο Αλέξανδρος. Για τον Αλέξανδρο που λέω εγώ είναι φίλος από τότε που ήμασταν φοιτητές στο Ρέθυμνο. Μένει εκεί μόνιμα τα τελευταία 5-6 χρόνια καθότι Αθηναίος. Κατέβα να κάνουμε κανα γλέντι.

      Διαγραφή
  2. Μπορεις αν είναι επιτρεπτο να μας πεις τι εκανες για τη νοσεμίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάλυσα 1gr κρυσταλλικής θυμόλης σε 15 lt σιροπιού 1:1 (ζ:ν). Η διάλυση της κρυσταλλικής θυμόλης έγινε σε 5cc αιθυλικής αλκοόλης 95° (καθαρό οινόπνευμα όχι το μπλε όχι λοσιόν) και δόθηκαν περίπου 4lt σε κάθε μελίσσι. Για μέσο (αντί τροφοδότη, πιάτου κλπ) τροφοδοσίας χρησιμοποιώ μπουκάλια γάλακτος γνωστής εταιρίας της Λάρισας κάνοντας μια οπή στο κέντρο του πώματος με 1,5 λαμάκι δραπανοκατσάβιδου. Οι μέλισσες πίνουν με αργό ρυθμό το σιρόπι. Μετά από τη συγκεκριμένη προληπτική ή επεμβατική θεραπεία δεν πραγματοποιώ τρύγους.

      Διαγραφή
    2. Το 1gr κρυσταλλικής θυμόλης γίνεται είτε με μικροζυγαριά ακριβείας είτε με το blister από τη συσκευασία του depon του χαπιού (όχι το διασπειρόμενο, όχι το αναβράζον αλλά το κλασικό). Δύο θέσεις από την καρτέλα (blister) του depon μας δίνουν 1gr κρυσταλλικής θυμόλης. Πιέστε δυνατά την κρυσταλλική θυμόλη μέσα στο blister έτσι ώστε να γεμίσουν τυχόν κενά που δημιουργεί η κρυσταλλική θυμόλη λόγω της μορφής της.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή