Με το Δημήτρη Καρακούση μας συνδέει μια βαθιά διαδικτυακή φιλία. Πέρυσι, όταν έγραψα για τις Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου, η συνέντευξη που παραχώρησε στο blog δεν φανταζόμουν την απήχηση που θα είχε! Σε κάθε μελισσοκομική παρέα που βρισκόμουν όλο και κάποιος υπήρχε που είχε αγοράσει το βιβλίο και δεν σας κρύβω πως οι συζητήσεις δεν τέλειωναν. Ο Δημήτρης Καρακούσης είναι αξιόγραφος και ουσιαστικός σε κάθε του συγγραφικό μελισσοκομικό εγχείρημα. Στο τέλος του Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο Τροφή και Στέγη για τα Μελίσσια μου επιβεβαιώνοντας ακόμα μια φορά το πόσο ψηλά κρατάει το μελισσοκομικό μας ενδιαφέρον.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που δαπανήθηκαν πολλές ώρες εργασίας καθώς ο συγγραφέας έχει καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό μελισσοκομικών φυτών, 170 για την ακρίβεια. Αυτό που επίσης θα βρείτε στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι η καταγραφή γύρης. Ένας χρωματολογικός χάρτης οπου έχουν καταγραφεί διάφορα χρώματα γύρεων προερχόμενων από 163 φυτά. Τα φυτά αυτά αναφέρονται με την κοινή τους ονομασία αλλά και με την επιστημονική (Λατινική).
Μέσα θα βρείτε κι έναν πίνακα ανθοφοριών. Στο συγκεκριμένο πίνακα βλέπουμε ποιους μήνες του χρόνου ανθίζουν διάφορα μελισσοκομικά φυτά και δέντρα (σε μερικές περιοχές οι ανθοφορίες ίσως να διαφοροποιούνται από τον πίνακα όπως π.χ. Οι Βόρειες από τις Νότιες).
Στο κεφάλαιο Νομαδική Μελισσοκομία έχουν καταγραφεί διάφοροι τόποι για μελισσοβοσκές όπως στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Βόρειες Σποράδες και τις βοσκές στο Νομό Χαλκιδικής. Δημήτρη μόνο για την Κρήτη δεν έγραψες-ελπίζω να βρεις λίγο χρόνο και να κάνουμε ένα μικρό οδοιπορικό εδώ.
Κλείνοντας αυτή τη βιβλιοπαρουσίαση δεν πρέπει να παραλείψω να σας πω πως στον κατάλογο των μελισσοκομικών φυτών αναφέρονται ονομαστικά τα μελισσοκομικά φυτά και δέντρα με τις διάφορες κοινές ονομασίες, τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά αλλά και το μελισσοκομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν (εποχή ανθοφορίας, προσφορά στις μέλισσες-νέκταρ, γύρη ή και τα δύο, με ποιον τρόπο γίνεται ο πολλαπλασιασμός, σε ποια εδάφη μπορούν να φυτευτούν αλλά και σε ποιες περιοχές ευδοκιμούν).
Το βιβλίο Τροφή και Στέγη για τα Μελίσσια μου είναι ο πληρέστερος οδηγός μελισσοκομικών φυτών που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στους μελισσοκομικούς κύκλους. Το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε όλο το φάσμα των μελισσοκόμων, νέων και έμπειρων που θέλουν να διασταυρώνουν από ποια φυτά προέρχεται η γύρη που κουβαλούν τα μελισσάκια του.
Το MinoanBee δεν έχει παρά να ευχηθεί καλή επιτυχία στο συγγραφέα!
*Αν θέλετε να μιλήσετε με το Δημήτρη Καρακούση συναντήστε τον από κοντά το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στο 6ο Φεστιβάλ Μελιού στο Σ.Ε.Φ.
Τίτλος: Τροφή και Στέγη για τα Μελίσσια μου
Συγγραφέας: Δημήτρης Καρακούσης
Εκδοτικός οίκος: Αθ. Σταμούλη
Σελίδες:264
ISBN: 978-960-351-964-5
Διαβάστε επίσης:
Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου
Συνέντευξη - Δημήτρης Καρακούσης
Διαβάστε επίσης:
Εμπειρίες ενός Μελισσοκόμου
Συνέντευξη - Δημήτρης Καρακούσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου