Translate

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ερωτήσεις σε αλλεργιολόγο Μέρος 2ο

Επιτέλους βρέθηκε λίγος χρόνος για να απομαγνητοφωνήσω και να γράψω το υπόλοιπο της συνέντευξης. Λόγω του ότι την προηγούμενη φορά δεν ανάρτησα τη φωτογραφία του κου Εργαζάκη το πράττω τώρα για να ξέρουμε ποιος μας μιλάει. Στο επίσημο site της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕακα) θα βρείτε επι του θέματος αρκετές πληροφορίες.


Αν νοιώσουμε τα παραπάνω συμπτώματα πως πρέπει να δράσουμε;
 
Εργαζάκης Μηνάς
Μ.Ε.: Θα πρέπει άμεσα να λάβουμε αδρεναλίνη (επινεφρίνη) εννοείτε πάντα αφού έχουμε δεχτεί κέντρισμα (γέλια) και παρατηρήσουμε τα συμπτώματα που προαναφέραμε.

Με ποιον τρόπο χορηγείται η επινεφρίνη;
 
Μ.Ε.: Η επινεφρίνη είναι μια σύριγγα αυτοενιώμενη δηλαδή “αυτοχορηγούμενη”. Είναι έτοιμη σύριγγα, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία για τη χορήγηση της και γίνεται με τρία απλά βήματα. Μεγάλο ρόλο παίζει ο άμεσος χρόνος δράσης και αυτό είναι το ζητούμενο σε μια αλλεργική αντίδραση. Η άμεση αντιμετώπιση και η ευκολία χορήγησης είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της επινεφρίνης.
 
Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να λάβουμε αντισταμινικά και κορτιζονούχα ιδιοσκευάσματα;
 
Μ.Ε.: Μονάχα όταν έχουμε δερματικά συμπτώματα.
 
Minoan Bee: Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνω αγαπητέ αναγνώστη γιατί πρέπει να σε ενημερώσω σχετικά με τη νομοθεσία περί της προβολής φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και των ιατρικών πρακτικών της μεθοδολογίας μιας θεραπείας. Η κοινοποίηση της φαρμακευτικής εμπορικής ονομασίας συνταγογραφούμενων ιδιοσκευασμάτων απαγορεύεται δια ροπάλου στην Ελλάδα για αυτό ίσως να παρατήρησες πως παραπάνω δεν αναφέρεται η εμπορική ονομασία των ιδιοσκευασμάτων αλλά αναφέρεται η χημική τους ονομασία.
Επίσης ίσως να αναρωτήθηκες για ποιο λόγο δεν αναφέρεται ο τρόπος χορήγησης της επινεφρίνης και ο τρόπος λήψης των αντισταμινικών και κορτιζονούχων σκευασμάτων. Είναι αντιεπαγγελματικό και μπορεί να διωχθεί ακόμα και ποινικά ο καθοδηγητικός τρόπος χορήγησης φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων μέσω ενός μαζικού επικοινωνιακού εργαλείου. Ο σκοπός της συνέντευξης είναι να ενημερωθείς και όχι να σε καθοδηγήσει με ποιον τρόπο να λάβεις φάρμακα.
Σε κάθε περίπτωση πριν πράξεις το οτιδήποτε επισκέψου έναν ειδικό ιατρό και συζήτησε μαζί του όλες τις απορίες σου και τις ανησυχίες σου για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση τους.
 
Η επινεφρίνη μπορεί να χορηγηθεί πάνω από τα ρούχα;
 
Μ.Ε.: Μπορεί να χορηγηθεί όταν τα σημάδια κινδύνου είναι σε προχωρημένο στάδιο και απειλείται άμεσα η ζωή μας. Όταν δεν έχουμε χρόνο. Μπορεί να χορηγηθεί όταν φοράμε λεπτά ενδύματα όπως βαμβακερά ή λινά υφάσματα. Η ορθή επιλογή όμως δεν είναι πάνω από τα ρούχα.

Στο φύλλο οδηγιών του σκευάσματος αναφέρεται πως μπορεί να χορηγηθεί και πάνω από denim (jean). Υπάρχει περίπτωση με την αυτοχορήγηση πάνω από jean να μη λάβουμε τη θεμιτή δόση;
 
Μ.Ε.: Έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια μαρτυρία από τους ασθενείς μου. Το ερώτημα έχει τεθεί και από εμάς (την ιατρική κοινότητα) αρκετές φορές στις επιστημονικές συναντήσεις που πραγματοποιούμε. Δεν έχει καταγραφεί μέχρι και σήμερα κάποιο περιστατικό.
 
Minoan Bee: Μια ακόμα παρέμβαση. Αν βρεθείτε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση πάρτε τα εξής προληπτικά μέτρα προφύλαξης. Απομακρυνθείτε άμεσα από το μελισσοκομείο σας σε απόσταση ασφαλείας από αυτό. Λόγω του ότι η επιδερμίδα κατά την χορήγηση είναι εκτεθειμένη μπορεί να δεχθεί επιπλέον κεντρίσματα γεγονός που δεν είναι επιθυμητό. Απομακρυνθείτε από το σημείο που βρίσκεστε άμεσα.
Μην πανικοβάλλεστε. Ο πανικός μπορεί να δυσκολέψει την όλη διαδικασία και να σας αποπροσανατολίσει. Αναπνεύστε με ηρεμία.
 
Στους μελισσοκομικούς κύκλους (blogs, forums κ.α.) φημολογείται πως απαγορεύεται η χορήγηση επινεφρίνης από μη επαγγελματίες υγείας. Μπορεί να γίνει η χορήγηση από τον ίδιο το μελισσοκόμο. Κάτι τέτοιο ευσταθεί;
 
Μ.Ε.: Υπάρχει μια δόση αλήθειας χωρίς να είναι απόλυτα αληθές. Η επινεφρίνη δεν είναι αθώα. Στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας δεν έχει απολύτως καμία αντένδειξη ακόμα και  για κάποιους που έχουν περάσει κάποιο εγκεφαλικό, έχουν αρρυθμίες ή έχει περάσει κάποιος εγκεφαλικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή είναι μια απλή ένεση που θα την κάνουμε με την πρώτη ευκολία και στον καθένα. Το καλύτερο είναι να υπάρχει ιατρική οδηγία για τον κάθε μελισσοκόμο ξεχωριστά.
 
Η επινεφρίνη λόγω του ότι αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, είναι πιθανό να αποβεί μοιραία σε ασθενείς με καρδιαγγειακά και συγγενή νοσήματα καθώς και σε υπερθυρεοειδικούς;
 
Μ.Ε.: Ναι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επισκεφτούμε ειδικό ιατρό αλλεργιολόγο  να είμαστε υπό την επίβλεψή του έτσι ώστε να μας δοθούν οι απαραίτητες ιατρικές οδηγίες.
 
Σε ποιές περιπτώσεις απαγορεύεται η χορήγηση επινεφρίνης;
 
Μ.Ε.: Δεν υπάρχει απαγόρευση στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας δηλαδή απολύτως καμία αντένδειξη στην αντιμετώπιση της σοβαρής αναφυλακτικής αντίδρασης.
 
Αν στην πορεία της μελισσοκομικής μας ενασχόλησης παρουσιάσουμε ευαισθησία στο δηλητήριο της μέλισσας, υπάρχει μέθοδος απευαισθητοποίησης;
 
Μ.Ε.: Υπάρχει η διαδικασία απευαισθητοποίησης η οποία πραγματοποιείτε σε ειδικά ανοσολογικά κέντρα σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία και τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά. Εννιά στους δέκα ασθενείς που παρουσιάζουν ευαισθησία στο δηλητήριο των υμενόπτερων απευαισθητοποιούνται.
 
Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της θεραπείας και ποιοι στην αποτυχημένη έκβασή της;
 
Μ.Ε.: Η απευαισθητοποίηση είναι εν ολίγοις η σταδιακή χορήγηση του δηλητηρίου στο οποίο επηρεάζει τον οργανισμό. Έχουμε λοιπόν δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η φάση ανόδου και το δεύτερο στάδιο τη φάση συντήρησης. Στη φάση ανόδου οι συνεδρίες είναι πιο συχνές και δίνουμε σε σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες το δηλητήριο ούτως ώστε να φτάσουμε σε μια υψηλή δόση. Όταν φτάσουμε στην επιθυμητή υψηλή δόση, αυτή η δόση συντηρείται και περνάμε στη δεύτερη φάση τη φάση συντήρησης. Στο πρώτο στάδιο η επίσκεψη στο ιατρείο είναι καθημερινή και στο επόμενο στάδιο η επίσκεψη είναι κάθε τέσσερις εβδομάδες.
 
Με ποια μέθοδο χορηγείται το δηλητήριο στον οργανισμό;
 
Μ.Ε.: Με εμβολιασμό. Θα μπορούσαμε να τον πούμε αλλεργικό εμβολιασμό.
 
Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος εκτός του εμβολιασμού; Για παράδειγμα υπογλώσσια δισκία κ.α.;
 
Μ.Ε.: Όχι για τη διαδικασία της απευαισθητοποίησης στα υμενόπτερα υφίσταται μόνο ο εμβολιασμός.
 
Ενεσοθεραπεία!!!
 
Μ.Ε.: (Γέλια) Ενεσοθεραπεία!!!
 
Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της θεραπείας απευαισθητοποιήσης και ποιοί στην αποτυχημένη έκβαση της;
 
Μ.Ε.: Η διακοπή της θεραπείας σπάνια μπορεί να συμβεί εκτός κι εάν ο υποβαλλόμενος στην ανοσοθεραπεία να μην ανταποκρίνεται και να κάνει μεγάλες αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι και ο κυριότερος παράγοντας αποτυχημένης έκβασης.
 
Ακόμα και με μικρές ποσότητες δηλητήριου;
 
Μ.Ε.: Ναι, ακόμα και με μικρές ποσότητες. Είναι σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις και συνήθως υποκρύπτεται κάποιο άλλο νόσημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πιο ειδικές θεραπείες με τη χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων. Πρόκειται για βιολογικές θεραπείες.
 
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα πρέπει να έχει μαζί του ένας μελισσοκόμος με ποιον τρόπο θα πρέπει να τα προστατεύει από τις εξωτερικές συνθήκες;
 
Μ.Ε.: Θα πρέπει να είναι προστατευμένα κυρίως από την υψηλή θερμοκρασία. Θα ήταν απόλυτα ασφαλές να τα έχουμε μέσα σε ένα τσαντάκι μέσης. Για εκείνους που κουβαλούν την επινεφρίνη ας προμηθευτούν από τον φαρμακοποιό της γειτονιάς τους ισοθερμικές θήκες. Τις θήκες αυτές συνήθως τις χρησιμοποιούν οι ασθενείς που κάνουν ινσουλινοθεραπεία.
 
Σας ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης.
 
Μ.Ε.: Κι εγώ σας ευχαριστώ. 


Για τους μελισσοκόμους της Κρήτης που θελήσουν να έρθουν σε επαφή με τον κύριο Εργαζάκη θα τον βρείτε στην οδό Ανωγείων 48 (ισόγειο) Ηράκλειο Κρήτη και στο τηλέφωνο 2810 251830.


Ισοθερμική Θήκη Ινσουλίνης
Σας παραθέτω σε φωτό την ισοθερμική τσάντα που προμηθεύτηκα από το φαρμακείο της γειτονιάς μου. Κύριε Μπάμπη πάντα μας φροντίζετε...
















Επίσης σκέφτηκα πως θα μπορούσε να βοηθήσει και κουτί από φελιζόλ που αποθηκεύονται σκευάσματα ευπαθή. Αυτό το προμηθεύτηκα από μια φαρμακαποθήκη αλλά λόγω του ότι η αμεσότητα στο να βρούμε την επινεφρίνη δεν βοηθάει το εν λόγω κουτί έχει και άλλες χρήσεις... 

Η ζέστη είναι αφόρητη. Μια μπύρα είναι ότι πρέπει. 
  


2 σχόλια:

  1. Γιώργο και Μηνά ευχαριστούμε για αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες. Πολύ κατατοπιστικά όλα και μου λύθηκαν αρκετές απορίες.
    Μία ερώτηση έχω μόνο.Σε περίπτωση χορήγησης επινεφρίνης σε κάποιον που παρουσίασε τα συμπτώματα είναι και νομικά υπεύθυνος για τυχόν παρενέργειες ή επιπλοκές ο μελισσοκόμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γιώργο καλύτερα να μη σου τύχει. Επειδή το έψαξ πολύ το θέμα, δεν υπάρχει ευδιάκριτο νομικό πλαίσιο.

      Διαγραφή