Translate

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2015

Το χρονικό μιας διαφήμισης - Χωρίς περιτύλιγμα.

Αναδημοσίευση απο http://melissologia.great-forum.com/t4977-topic

Όταν σπούδαζα γραφικές τέχνες το όνειρο μου ήταν να πάω σε μια διαφημιστική και να γράφω τα σενάρια για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Κάτι που ποτέ δεν έγινε. Η διαφήμιση είναι ωραία και πολλές φορές κρύβει πολλά κρυφά μηνύματα αλλά και ψευδείς πληροφορίες από αυτές που φαίνονται πάνω στη ζελατίνα του περιτυλίγματος.
Είδατε πρόσφατα τη νέα διαφήμιση της Aegean Airlines? Σε κάποια σκηνή οι δύο τουρίστες που απολαμβάνουν τις υπέροχες διακοπές τους στην Ελλάδα πέφτουν πάνω σε έναν μελισσοκόμο που τους προσφέρει μια φρέσκοκομμένη πίτα γεμάτη μέλι. Ωωώ τι υπέροχη εικόνα φιλοξενίας! Η αμεσότητα του Μελισσοκόμου είναι η μαγική εικόνα των ανθρώπων της Ελλάδας. Πραγματικά μια τέτοια διαφήμιση δεν σας κάνει να φουσκώνετε από περηφάνεια που είσαστε μελισσοκόμοι και με αυτό τον τρόπο έμμεσα κάνουν διαφήμιση την υπέροχη ενασχόληση της μελισσοκομίας; Αν απαντήσετε ναι είσαστε από το κοινό που εύκολα θα αγοράζετε το προϊον ή την υπηρεσία που βλέπετε αυτή τη στιγμή στο δέκτη σας. Αν πάλι με την πρώτη ματιά σας γεννόνται ερωτηματικά ελάτε να προσθέσετε κάποια από αυτά που εμένα με απασχόλησαν.
Δυο τουρίστες χάθηκαν και έπεσαν πάνω σε έναν μελισσοκόμο στο μελισσοκομείο του την ώρα που έκανε επιθεώρηση μπορεί και τρύγο. Ας πούμε πως όντως οι δυο τουρίστες χάθηκαν. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να τους καλοσωρίσει και όχι να τους αποτρέψει να πλησιάσουν στο μελισσοκομείο χωρίς προσωπίδα; Και άντε ας πούμε πως συμβαίνει αυτό το γεγονός. Αυτοί οι τουρίστες είναι ή πολύ περίεργοι ή πολλοί θαρραλέοι ή πολύ περίεργοθαρραλεομελιςςοκομοτουρίστες!
Πρόσεξτε με τι θάρρος η ξανθιά όμορφη τουρίστρια περνάει μπροστά με το κοντό της σορτσάκι από της εισόδους των μελισσών. Θάρρος λέμε! Καμιά μέλισσα δεν την τσιμπάει γιατί; Γιατί οι ελληνικές μέλισσες είναι ήρεμες και δεν είναι επιθετικές. Φέρονται με φιλοξενία και ζεστασιά στους μουσαφίρηδες.
Πραγματικά είδατε εσείς καμιά μέλισσα να πετάει τριγύρω; Εγώ ναι, μία. Αν είναι μέλισσα και όχι ένα μικρό οπτικό εφέ στα αριστερά της οθόνης στα μέσα του 7ου και του 9ου δευτερολέπτου στη διάρκεια του πρώτου λεπτού! Και τι ψυχραιμία που κατέχει τον μελισσοκόμο που δεν τρέχει πάνω κάτω να τους αποτρέψει να εισχωρήσουν στο μελισσοκομείο του για τη δική τους ασφάλεια αλλά τους προσφέρει και μελόπιτα! Ας μιλήσουμε όμως για την μελόπιτα αργότερα γιατί ακόμα έχω να πω για τις μέλισσες. Παραμένω στο 7ο δευτερόλεπτο της διάρκειας του διαφημιστικού. Κάπου εκεί λοιπόν, ακούγεται και ο βόμβος μιας μέλισσας! Ναι! Μιας ολόκληρης μέλισσας. ΄Ισως να είναι ο βόμβος της μέλισσας που συνοδεύει το οπτικό εφέ δηλαδή ένα δεύτερο εφέ αλλά ηχητικό αυτή τη φορά! Καλά σε ολόκληρο μελισσοκομείο ακούγεται μονάχα μια μέλισσα; Αχ ναι ξέχασα! Οι υπόλοιπες δούλευαν (εμάς) για την μεταφορά του πολυπόθητου νέκταρος!
Πάμε τώρα και στη μελόπιτα. Θα δίνατε εσείς εσείς μια μελόπιτα εν μέσω μελισσοκομείου μέσα στο κατακαλόκαιρο; Εγώ ναι, θα έδινα γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διαφημίσεις την αγνότητα των προϊόντων σου και την φρεσκάδα τους. Όμως το κομμάτι που προσφέρει ο συνάδελφος είναι ίσως από τα πιο άχρηστα κομμάτια που μπορεί να προσφέρει κάποιος στους μουσαφίρηδες του. Μαύρη και σίγουρα με πολλά κουκούλια! Το συμπέρασμα βγαίνει από το γεγονός πως ο μελισσοκόμος προσφέρει μια πίτα μαύρη, υποτίθεται πνιγμένη στο μέλι ενώ στα χέρια του κρατάει μια φρεσκοκτισμένη λευκή πίτα! Τι να πω ρε παιδιά; Άσε που σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνα να στάζει το μέλι στο χώμα. Όμως πως αλλιώς να προωθηθεί η επίπλαστη αφθονία;
Βρήκα και μια δεύτερη μέλισσα όταν ο μελισσοκόμος αποχαιρετά το ζευγάρι να περνάει φευγαλέα από μπροστά του καθώς τους εύχεται καλό δρόμο. Όχι ο μελισσοκόμος αλλά η μέλισσα με το γνωστό της βόμβο. Άλλωστε οι δικές μας μέλισσες φημίζονται για την ελληνική τους φιλοξενία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου