Translate

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Στο ίδιο έργο θεατές

Τι έγινε ρε παιδιά; Το τελευταίο διάστημα μιλάω με κόσμο και μου μεταφέρουν πως όλο και περισσότερος κόσμος τα παρατάει από τη μελισσοκομία. Δεν μιλάω για επαγγελματίες, για ετεροαπασχολούμενους για ημιεπαγγελματίες αλλά για νεοεισερχόμενους!
Είχα αναφερθεί σε αυτούς σε προηγούμενο άρθρο μου αλλά δεν ήξερα πως έχει τέτοιες διαστάσεις. Τα τελευταία έτη μπήκε στο χώρο της μελισσοκομίας αρκετός κόσμος. Κάποιοι μπήκαν γιατί είχαν πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για τη φύση και τη μέλισσα. Κάποιοι γιατί τους έμειναν κληρονομιά τα μελίσσια από κάποιο οικογενειακό πρόσωπο που μας άφησε χρόνους, κάποιοι από περιέργεια και κάποιοι πίστεψαν πως η μελισσοκομία είναι ένα ασφαλές καταφυγίο ενάντια στην κρίση. Εγώ θα μιλήσω για αυτούς τους τελευταίους γιατί είναι οι πιο πικραμένοι, οι πιο δυστυχισμένοι, οι πιο απογοητευμένοι, οι πιο εξαπατημένοι, οι πιο.... βάλτε εσείς ότι θέλετε. Όποια λέξη και να βάλετε μάλλον θα έχετε δίκιο.
Πολύς κόσμος λοιπόν βλέποντας την άνοδο ενός κλάδου όπως αυτόν της μελισσοκομίας και όντας αυτοί οι άνθρωποι άνεργοι, ανεπάγγελτοι σκέφτηκε: Να μια καλή ευκαιρία για χρήμα, να μια καλή ευκαιρία για αποκατάσταση. Σε τι συνέβαλε αυτό πιστεύετε; Εγώ λέω πολλά. Ας απαριθμήσουμε μερικά από αυτά.
Τα Μ.Μ.Ε. που προέβαλαν τη μελισσοκομία ως έναν κλάδο για εύκολο και γρήγορο χρήμα. Ναι, είναι αλήθεια, ας μην εθελοτυφλούμε! Η μελισσοκομία έτσι παρουσιάζεται στα Μ.Μ.Ε. Γρήγορο και εύκολο χρήμα, άμεσα αποσβέσιμο. Έντυπα-εφημερίδες, εκπομπές στην τηλεόραση έμμεσα και άμεσα αυτό διατυμπανίζουν. Πάρε τώρα λίγες κυψέλες και σε λίγους μήνες θα έχεις δικά σου μέλια. Πραγματικά όσοι ξέρουν από μελισσοκομία για να γίνει κάτι τέτοια θα πρέπει να είσαι με μια κάνουλα κάθε μέρα στο μελισσοκομείο και να ποτίζεις τα μελίσσια με σιρόπι, τουτέστιν μέλι τούτο δεν είναι. Κάποιος να σου έχει ανοίξει το μυαλό και να σου φυτέψε όλες τις γνώσεις, τις πρακτικές τους χειρισμούς, τις εμπειρίες της μελισσοκομίας και απλά εσύ να τις έβαλες σε εφαρμογή. Μα κοροϊδευόμαστε;
Τα μελισσοκομικά blogs, το facebook κλπ. Σοκαριστικό εεεε; Ένας μελισσομπλογκάς σαν και του λόγου μου να δυσφημεί τους μελισσοblogers. Πραγματικά δεν έχουν ανάγκη της δικής μου κατάθεσης για να δυσφημίσουν τη μελισσοκομία. Το καταφέρνουν και μόνοι τους χωρίς πολλά-πολλά. Γίνε μελισσοκόμος με 10 απλά βήματα, Όλα τα μυστικά της μελισσοκομίας, Αποκάλυψη τώρα και άλλοι τέτοιοι τίτλοι σε άρθρα μελισσοκομικών blog έχουν πάρει στο λαιμό τους πολύ κόσμο.Το λέω παντού. Σε μελισσοκομικές παρέες, σε νέους που ζητούν τη γνώμη μου, σε εκπαιδευόμενους του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε αρχάριους στους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους που πέρνουν μέρος σε εκπαιδεύσεις πως: το διαδίκτυο δεν είναι οικονομικό μέσο για να μάθεις μελισσοκομία, είναι απλά φτηνό και το φτηνό δεν είναι απαραίτητα οικονομικό. Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις. Δεν έχεις παρα να βγάλεις τις τσίμπλες από τα θαμπωμένα σου μάτια και να δεις αυτά τα παραδείγματα και τις εξαιρέσεις των blogs. Και πραγματικά υπάρχουν ευτυχώς πολλά τέτοια παραδείγματα και το κάθε ένα από αυτά είναι με διαφορετικό ύφος και χαρακτήρα. Αυτή είναι η ομορφιά της βιοποικιλότητας της μπλοκόσφαιρας! Για το fb τί να πω; Άσε καλύτερα να μην λερώσω τα πλήκτρα του υπολογιστή μου....
Τα μαθηματικά του μπακάλη! (Ζητάω συγγνώμη από το συγκεκριμένο κλάδο, τον χρησιμοποιώ μονάχα για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου καθώς τους έχω σε μεγάλη υπόληψη). Για όσους αναλογίζονται-υπολογίζουν πως 1+1=11 μάλλον κάνουν λάθος. Εδώ με δυσκολία προσπαθούμε κάθε χρόνο να αποδείξουμε πως 1+1=2. Συζητήσεις και σκέψεις του τύπου αμα θα βάλω δέκα κυψέλες πόσα κιλά μέλι βγάζει κάθε μία; Αν το πολλαπλασιάσω με το δέκα (10€) μας κάνει περίπου 1000€ δηλαδή αν πάρω 100 θα βγάλω περίπου 10.000€. Εντάξει και 9.000€ δεν με χαλάνε, πάλι κερδισμένος είμαι. Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούμε τα μελισσοκομικά μαθηματικά για να μετρήσουμε μέρες όταν κάνουμε βασιλοτροφία, κηφηνοτροφία κλπ. Τα παραπάνω μαθηματικά με τη μεθοδολογία και το σκεπτικό που πάνε να εφαρμοσθούν καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία. Κάνουμε μελισσοκομία γιατί αγάπαμε τη μέλισσα αλλά αγαπάμε και τα οφέλη που μας αποδίδει, αυτή ειναι η αλήθεια, αλλά δεν αγαπάμε τη μελισσοκομία μόνο για τα οφέλη και συγκεκριμένα τα οικονομικά οφέλη. Η μελισσοκομία έτσι δεν αποδίδει. Τουναντίον σε κάνει να βάζεις το χέρι όλο και πιο βαθειά αδειάζοντας σου την τσέπη, τον κουμπαρά, τον τραπεζικό λογαριασμό, τα χρήματα κάτω από το στρώμα. Μια μέρα ξυπνάς και ανακαλύπτεις πως... Λεφτά δεν υπάρχουν, μα που πήγαν τα λεφτά;
Τα εκπαιδευτικά υποτίθεται μαθήματα από άσχετους... που μύρισαν χρήμα, κορόιδα και ευκαιρία για μια εύκολη και γρήγορη μπάζα να πουλήσουν εξοπλισμό, μελίσσια ως ειδήμονες του είδους και μην τον είδατε τον Πανάγή!
Μπορείτε να προσθέσετε πολλούς λόγους, δικαιολογίες, οπτικές γωνίες... η αλήθεια είναι μία. Κάποιοι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρα τους σε σαθρά θεμέλια. Χάνουν χρήματα, χάνουν χρόνο, πολλές φορές χάνουν τα πάντα και αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Αν νοιώθεις όπως εγώ, συμβούλεψε τους, μην τους στολίζεις το όνειρο τους και το διανθίζεις με ψεύτικη ανθοφορία. Δείξε πια είναι η πραγματικότητα, πόσο δύσκολη είναι η μελισσοκομία ως επάγγελμα, και επιτέλους αν τους αγαπάς και θέλεις το καλό τους κάνε τους δώρο ένα καλό βιβλίο μελισσοκομίας. Τουλάχιστον αν αποτύχουν, δεν θα τους έχεις πει ψέματα, θα τους έχεις παρακινήσει να μελετήσουν, αν τους έχεις πάει και στο μελισσοκομείο σου για να τους δείξεις πέντε πράγματα, τότε μπράβο σου! Τα υπόλοιπα είναι θέμα αντίληψης και ικανοτήτων... δικών τους.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω το άρθρο με τις παρακάτω σκέψεις ή καλύτερα ανησυχίες όπως άλλωστε ανήκει στην Ετικέτα Ανησυχίες το παρόν άρθρο.

Το σενάριο είχε πλοκή αλλά δεν μπορείς να το δεις όταν σε τυφλώνουν τα φώτα των αριθμητικών πράξεων, των εύκολων λέξεων, του υποβολέα... Πόσο άβουλο μπορεί να σε κάνει ο υποβολέας άραγε, αναρωτήσου! Αν θέλεις να πετύχεις σε κάτι, αν αυτό λέγεται μελισσοκομία, ψάξε λίγο πιο βαθιά, αν αυτό είναι το όνειρο σου μην το τροφοδοτείς με κάρβουνο, δώστου την πιο έφλεκτη ύλη που μπορείς και υπάρχει αλλιώς όλα τα υπόλοιπα ως αντικατάστατα σε κρατούν πίσω και σαν τα βάρη της αυλαίας στο έργο που θέλεις να πρωταγωνιστήσεις  κλείνοτην κλείνουν, δεν την κρατούν ανοιχτή.
Τελικά η αυλαία πέφτει. τα φώτα ξεθωριάζουν... κι όλα αυτά χωρίς χειροκρότημα... σε μια σκηνή άδεια!


6 σχόλια:

  1. Μπραβο συμφωνω απολυτα με τα γραφομενα ειμαι 3γενιας μελισσοκομος και εχω γινει σε πολλους κακος λεγοντας τους την αληθεια που περιγραφεις η μελισσοκομια ειναι τροπος ζωης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο μπράβο. Η αλήθεια δεν είναι πάντα αποδεκτή όταν πάει κόντρα στο όνειρο. Σε καμία περίπτωση δεν τα βάζω με τα παιδιά που θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρο τους. Κατά βάθος όλοι αυτό κυνηγάμε, ένα προσωπικό όνειρο. Είμαι όμως σίγουρος πως, έχεις τη συνείδηση σου καθαρή, έκανες το χρέος σου.

      Διαγραφή
    2. Κοτζιάς Γεώργιος
      Φίλε Γιώργο πολύ σωστά γράφεις. Πρόσφατα νέος με πλησίασε καί μου ζήτησε να τον βοηθήσω να ξεκινήσει μ.ελισσοκομική μονάδα. Οταν του ανέφερα τίς δισκολείες, νόμιζε ότι τον κοροιδεψα. Επιδεί δέν με πίστευε,τόν παρότρινα να πάρει 2-3 μελισσοσμήνη καί να ξεκινήσει δοκιμαστικά.Τελικά επέμενε να αγοράσει 10 σμήνη. Η πρώτη απογοήτευση ηρθε από την αγορά υλικού καί το κόστος τών σμηνών.Κατόπιν ηρθε το επόμενο σοκ !!τοποθεσία γιά την τοποθέτηση των σμηνών του, τοποθεσίες μεταφοράς, σε μελισσοκομικές περιοχές, κόστος ανάπτυξης των σμηνών, κόστος θεραπευτικών αγωγών,και προπάντων τεχνογνωσία.Οπως καί εσύ ξέρεις το αποτέλεσμα καθώς καί γιά το νεαρό άτομο γιά το οποίο μιλώ, μέ πλησίασε, καί με παρακάλεσε να βρώ πωλητή γιά τα μελισσοσμηνη του,γιατί τα πράγματα δέν ήταν όπως του τα είπε κάποιος.Καί μου εκμυστηρεύτηκε ότι κάποιος του είπε οτι με τα λιγα χρήματα που είχε απο την πωληση κάποιου ακινήτου, θα αγόραζε καμιά 200αρια σμήνη θα τα είχε σέ ένα υπόγειο θα τούς εδινε σιρόπι καί αυτά θα παρήγαγαν μέλι.Τελικά βρήκα και του πούλησα τα μελισσοσμήνη του,αλλά τον ρώτησα ποιός σου είπε κατι τέτοιο και μου απήντησε, <>. Οταν τό ρώτησα σε περίπτωση που εβγαζε μέλι που θα το πουλούσε μου είπε πώς του είπαν οτι μόνο μέλι να έχεις και θα γίνει ανάρπαστο. Κάπως έτσι λειτουργεί το σύστημα.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα φίλε Γιώργο μα πάνω από όλα δάσκαλε. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα όνειρα λειτουργούν με τρόμπα. Δεν φταίει αυτός που τα κάνει αλλά αυτός που τα φουσκώνει. Δυστυχώς οι νέοι μελισσοκόμοι δεν τυφλώνονται από τα λόγια των καλοθελητών αλλά όπως πολύ όμορφα περιγράφεις έχουν και μια επιτηδευμένη κώφωση και ιδιαίτερα σε ανθρώπους που έχουν φάει τις μέλισσες με το κουτάλι Όπως εσύ. Συγγνώμη που θα το πω αλλά αυτούς καμιά δυσκολεύομαι να τους λυπηθώ... Ενώ τους λες πως αν πηδήξουν από το αεροπλάνο χωρίς αλεξίπτωτο θα σκοτωθούν σου απαντάνε πως ξέρουν να πετάνε. Όσον αφορά τα μέλια που βγαίνουν υπό σκοτεινές συνθήκες υπογείων, γεμίσαμε τα ράφια από δαύτα. Καλή χρονιά να έχουμε με υγεία.

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά με υγεία και χαμόγελα σε σένα Γιώργο και την οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κώστα, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, ανταποδίδω. Καλη χρονια να έχουμε με υγεία πάνω από όλα.

      Διαγραφή